Inilah Muhyiddin Yassin, Pengganti Mahathir

[RMOL] Dunia terperangah. Muhyiddin Yassin terpilih oleh suara mayoritas Parlemen Malaysia sebagai Perdana Menteri menggantikan Mahathir Mohamad yang mengundurkan diri.

Sebagai sosok yang namanya kurang terdengar selama ini, Muhyiddin mendapat dukungan dari Raja Malaysia Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.


Keputusan ini diumumkan oleh pejabat keluarga kerajaan Malaysia.

"Dalam hemat Sri Paduka Baginda, anggota Dewan Rakyat yang kemungkinan mendapat kepercayaan mayoritas di antara anggota Dewan Rakyat adalah Tan Sri Muhyiddin Yassin, anggota parlemen dari Pagoh," ujar pejabat Kerajaan Malaysia, Ahmad Fadil Shamsuddin, Sabtu (29/2/2020).

Muhyiddin yang juga Presiden Partai Pribumi Bersau Malaysia akan dilantik sebagai Perdana Menteri besok pag. Minggui (1/3/2020) pukul 10.30 waktu setempat.[ida]